Miten käärmeöljyn vaikutus mitataan?

Koska kommenttejani häviää muista puheenvuoroista, tehdään oma aihe.

 

Tässä siis ohjeita sellaiselle, joka on esimerkiksi kehittänyt tuotteen joka alentaa 40% öljynkulutusta. Sellaisen kehittäjälle voi muodostua erilaisia konflikteja ja kriisiviestintähaasteita niin VTT:n, toimittajien, Svenska Ylen, tiedeyhteisön kuin jopa yksityishenkilöidenkin suuntaan. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen. Asia hoituu seuraavasti:

 

Mittaa ilmiön toimivuus. Sen mittaamiseen tarvitaan polttoainemäärän mittaava astia sekä lämpömittari. Nykyään VTT:n lisäksi jopa varakkailla yksityishenkilöillä on mahdollisuus hankkia molemmat laitteet, joten väitteet VTT:n määräävästä markkina-asemasta voidaan tältä osin unohtaa. Jos laitteita ei kuitenkaan ole saatavilla, kannattaa tutustua Galileo Galilein, Gabriel Fahrenheitin ja James Prescott Joulen tutkimuksiin. He mittasivat onnistuneesti niin lämpötiloja kuin lämpömääriäkin hyvinkin vaatimattomissa olosuhteissa ja heidän mittauksensa voidaan helposti myös toistaa.

 

Noilla mittalaitteilla siis voit tutkia, onko saman polttoainemäärän tuottamissa lämpömäärissä eroja. Voit mitata esimerkiksi tulipesän lämpötilaa, veden lämpötilaa tai huonetilan lämpötilaa – tai ihan minkä tahansa valitsemasi systeemin kohdan lämpötilaa, koska mikään esitetyistä ei kuitenkaan kelpaa.

 

Koska molemmat tiedämme, ettei eroja ole, voimme siirtyä kohtaan b – siis väitteeseesi, että seinien eristyskyky paranee, jos toisessa huoneessa olevassa polttimessa käytetään öljyn lisäainetta ja säästö syntyykin sitä kautta. 

 

Se taas voidaan mitata pelkällä lämpömittarilla – jos eristyskyky muuttuu, muuttuu myös seinän ulkopinnan lämpötila, vaikka sisä- ja ulkolämpötilat säilyvät samoina. Koska molemmat tiedämme, ettei seinän eristyskyky muutu, voimme siirtyä kohtaan c, jossa väität, että lämpösäteily jollain aiemmin tuntemattomalla tavalla sekoittaakin ulkoseinän eristyskykyä. Tämä ilmiö taas voidaan mitata inrapunasäteilyn voimakkuutta mittaavalla ir-lämpömittarilla, hinnat alkaen $11.99. Tarvittaessa voi Turusta myös vuokrata lämpökameran hintaan 50€/vrk. Jos jostain kumman syystä et asu Turun seudulla, voi kameroita vuokrata myös muualta Suomessa.

 

Mikään edellä esitetyistä mittauksista ei maksa sinulle yli 50 euroa ja mittausten jälkeen saisit niiden onnistuessa laillisesti väittää esimerkiksi, että "100 litraa vettä lämpeni samalla polttoainemäärällä 40% enemmän kun lisäsin öljyyn 1/1000 tärpättiä" tai "kasvihuoneen sisälämpötila nousi samalla polttoainemäärällä 40% enemmän kun lisäsin öljyyn 1/1000 tärpättiä" tai "kasvihuoneen lämpötila nousi 10 astetta 40% pienemmällä polttoainemäärällä kun lisäsin öljyyn 1/100 tärpättiä" tai mitä ikinä sitten haluatkin tosiasiaväitteenä sivuillasi esittää. Oleellista on, että dokumentoit mittaukset siten, että ne ovat toistettavissa. Muuten voit lainvastaista toimintaa harjoittaessasi joutua törmäyskurssille alaa hoitavien viranomaisten kanssa:

 

https://www.kkv.fi/Tietoa-ja-ohjeita/markkinointi-ja-asiakassuhde/tosias…

 

Todennäköisesti tämänkään jälkeen et kuitenkaan tule esittämään yhtään mitattavaa suuretta, jota mittaamalla aineen vaikutus voitaisiin valvotuissa olosuhteissa todeta. No, onpahan yritetty.

 

Yleensä tosiasiaväitteiden esittäminen kannattaisi tehdä oikeassa järjestyksessä – siis ensin tosiasioiden mittaaminen ja vasta sitten niiden markkinointi. Ei niin, että ensin esitetään myyntiä tukevia väitteitä ja sitten syytetään VTT:ä, yliopistoja, poliitikkoja, toimittajia tai öljyfirmoja ja haastetaan oikeuteen yksityishenkilöitä kykenemättä kuitenkaan esittämään yhtään tapaa, jolla vaikutus voitaisiin mitata.

jlinjama
Sitoutumaton Jyväskylä

Yrittäjä, di

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu